Főoldal » 2013 » Október » 26 » 10 ok – amiért sírhat a babád
4:44 PM
10 ok – amiért sírhat a babád
A kisbabák, újszülöttek egészen 1-1,5 éves korukig, amíg nem kezdenek el beszélni, vagy mutogatással a tudtunkra adni mit szeretnének, addig az egyetlen kommunikációs forrásuk a sírás. A fiatal anyukák, amíg nem ismerik ki kellőképpen gyermekük jelzéseit- hanghatásait, addig általában az összes lépcsőt végigzongorázzák mire megértik valójában mire is volt szüksége a kis csöppségnek.




Éhes

Ha egy baba sírásba kezd, az első és azonnali dolog, amit nagymamáink is emlegetnek: biztosan éhes. A még szopó csecsemőknél ez könnyen kideríthető, ha ugyanis az édesanya testéhez közelítve a baba szájával cummogni kezd- a szopóreflex hatására – valószínűleg éhes a kicsi. Fontos azonban tisztába lenni azzal, hogy nem szabad erőltetni a babába sok tejcsit, különösen akkor ha a 2 étkezés között még nem telt el olyan sok idő- hiszen a túletetett babának a sok tejcsitől a pocakja is megfájdulhat, ami akár bukáshoz- hányáshoz is vezethet.


Szomjas

Az anyatejes babáknak egészen fél éves korukig kielégítő az anyatej is szomjoltásra, ilyenkor néhány percig meg lehet itatni a babát egyik mellünkből. A tápszeres babáknál egy kis vízzel vagy édesköményteával lehet kiegészíteni a tápszer utáni etetést.

 

Piszkos a pelenka

Egyes babák nagyon érzékenyek a popsis területre, szinte már egy kis pisitől is sírásba kezdenek, mások pedig akár órákon át képesek elviselni, ha koszos  a pelenka. Egyetlen megoldás, amit tehetünk, hogy leellenőrizzük. Ez nem tart sokáig- és hamar megoldást találhatunk a problémára.

 

Túl fáradt

Vannak olyan csecsemők, akik ha elálmosodnak, bizony bárhol, bármikor képesek elaludni, még a zajok sincsenek rájuk rossz hatással, mások viszont ha túl fáradtak hisztisebbek lesznek és segítségre van szükségük az elalváshoz. Az is előfordul sok babánál, hogy ha nem tud elaludni és számára valami izgalmas dolog történik örülötte, akkor túlpörög, ismét aktív lesz egy ideig, azonban ezután már oly annyira kimerültté válik, hogy a későbbiekben pont a kimerültsége miatt nem tud elaludni. Vannak intő jelek, a nagyobb gyermekek már kis öklöcskéjükkel dörzsölgetni kezdhetik a szemüket, vagy épp ásítoznak, akkor gyaníthatjuk, hogy csemeténk elfáradt.

 

Fáj a pocakja

Mind az anyatejes, mind a tápszeres babáknál előfordulhat hasfájás legalább az első fél évben. Az étkezések után kialakuló gázok, kólika, megnehezíthetik a pici jó közérzetét, ami puffadással, hasi görcsökkel járhat.

Ez esetre 2 dolgot tehetsz :

  1. a babát a combodra fektetve mindkét lábikóját húzd fel a pocija felé, ezzel kissé megnyomva a hasát, hogy a gázok a végbélen keresztül hamarabb távozni tudjanak
  1. érdemes beszerezni erre a célra a gyógyszertárakban kapható szuszpenziókat, amik a kicsinek beadva hamarabb segítenek a gázok lebontásában és gyorsabb távozásában

 

Beszorult egy büfi

Az evés alatt igen sok mennyiségű levegőt képesek lenyelni a babák, ami ha nem tud távozni megfelelően a pocakból, akkor bizony meggyűlhet vele a baja mamának és babának egyaránt. Étkezés után mindenképp szánj időt a megfelelő büfiztetésre, hogy a gázok kellő mennyiségben tudjanak távozni. Sokszor ez a pillanatnyi kis segítség azonnal megoldja a problémát.

 Ha cumisüvegből etetjük a picit, ma már lehet kapni olyan cumisüvegeket is, melyek az étkezés közben kiszorítják a felesleges levegőt az üveg aljáról- ezzel is hozzájárulva, hogy minél kevesebb levegő kerüljön be a szervezetébe

 

Túl melege van, vagy fázik

A babák öltöztetésével kapcsolatban azt javasolják, hogy amíg egészen picike érdemes éppen csak egy réteggel több ruhát ráadni, mint amit saját magunkon hordunk. Azért persze nyáron a 38 fokos melegben ne öltöztessük bundába – az időjárást mindig vegyük figyelembe! A kicsik kevésbé panaszkodnak, ha melegük van, inkább akkor sírnak többet, ha épp fáznak. Lehet, hogy miközben pelenkázzuk, és a popsitörlő nedves és hideg anyaga hozzáér a bőréhez, akkor kezdd bele egy erőteljesebb sírásba, de ez hamar el is múlik, amint visszaöltöztettük.

 

Azt akarja, hogy foglalkozz vele

Hihetetlen, de már egészen picinek is képesek „unatkozni” és számukra az okoz örömet, ha foglalkozzunk velük, beszélünk hozzájuk, vagy csak épp fölé hajolunk és rámosolygunk. Ha elkezdesz beszélni hozzá, magadhoz öleled, hogy hallja a szívhangodat, minden bizonnyal hamar megnyugszik majd.

 

Jön a foga

A fogzás nagyon fájdalmas tud lenni, egészen 4 hónapos kortól 2 éves korig nő ki az összes fogacska, ez idő alatt bármikor megkezdődhet a fogzás a babáknál. Mindaddig nagyon érzékeny és fájdalmas a folyamat, amíg a fog át nem töri az ínyt – ez az íny előzetes duzzadtságával és kifehéredésével jár együtt- majd mikor áttörte, már zavartalanul bújik ki a fogacska többi része.

A fogzás leginkább az éjszakai órákban tud erőteljesebben fájni, ilyenkor nehezen, vagy egyáltalán nem tud elaludni a gyermek.

Gyógyszertárakban lehet kapni lidokain alapanyagú zsibbasztókat melyek az adott területre bekenve helyi érzéstelenítőként hatnak, így segíthetnek az elalvásban.  Ezek a szerek általában cukormentesek tehát bátran alkalmazhatjuk őket.

 

Egyéb tényezők

Számos egyéb tényező lehet, amiért sírhat a gyermek, ilyenek még:

 

  • Zavarja valami – sokszor eszünkbe sem jut, de a gyermekruhák címkéi ugyanúgy zavarhatják a kicsiket, és irritációt válthat ki a bőrükön, mint ahogy azt mi is tapasztaljuk a saját ruháinknál
  • Nem érzi jól magát –ha sokat és hosszasan sír, érdemes ellenőrizni a hőmérsékletét, megnézni az orrát
  • Unatkozik - nem szeretne a járókában, vagy a kiságyban lenni, szívesebben töltené a társaságunkban az idejét
  • Biztos Hisztizik – fontos megjegyeznem, hogy egy újszülött csecsemő még nem hisztizik! Ha sír, érdemes körüljárni mi a sírás valódi oka!
Lektorálta: Bojti Andrea  - gyermekpszichológus
Kategória: Közérdekű | Megtekintések száma: 538 | Hozzáadta:: Babák | Címkék (kulcsszavak): babasírás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]